Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι δρόμοι του Όσιρι και του Ώρου


Στην αρχαία Αίγυπτο, η διαδικασία της πνευματικής καλλιέργειας απεικονίστηκε συχνά με περιπέτειες της ψυχής στη μετά θάνατον ζωή. Μια από αυτές τις ιστορίες μας λέει για την ψυχή η οποία ταξιδεύει κάτω από έναν δρόμο και που φθάνει σε μια διακλάδωση που προσφέρει δύο πορείες αποκαλούμενες «Οι Δύο Κατευθύνσεις προς την Απελευθέρωση». Ενώ και οι δύο κατευθύνσεις οδηγούν στη αποκάλυψη των Θεών, κάθε ένας περιλαμβάνει διαφορετική εμπειρία. Ο ένας δρόμος περνά μέσα από το έδαφος και το νερό, και είναι εκείνη του αιγυπτιακού Θεού Όσιρη που αντιπροσωπεύει την κυκλική φύση των πάντων. Αυτή η πορεία περιλαμβάνει πολλές ενσαρκώσεις. Ο άλλος δρόμος οδηγεί μέσω της φωτιάς* σε μια άμεση και μικρότερη μετάβαση κατά μήκος του δρόμου στον Θεό Ώρο, ο οποίος σε πολλά κείμενα συμβολίζει το θείο σπινθήρα στην καρδιά.


Αρκετοί πολιτισμοί μιλούν για ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε μία πνευματική ανάπτυξη, (αν και μια τέτοια διάβαση είναι συνήθως για τους γενναίους στην καρδιά), π.χ. οι αμερικανικοί Ινδοί μιλούν για την κόκκινη πορεία με παρόμοιους όρους. Στην Αίγυπτο, μια τέτοια γενναία ψυχή εάν πετύχει το ταξίδι της κατά μήκος του δρόμου του Θεού Ώρου μυείται στα μυστήρια και αποκαλείται με το όνομα Akhu (ο ευλογημένος) - ένα όνομα για τους Θεούς, και επίσης για εκείνους που πέρασαν τη δοκιμασία των μυστηρίων με επιτυχία. Για το υπόλοιπο της ανθρωπότητας που ταξιδεύει το δρόμο του Όσιρι, ο τρόπος είναι πιο αργός, προχωρώντας βεβαίως, αλλά βαθμιαία και μέσω των προκλήσεων της καθημερινής ζωής έπειτα από πολλές ενσαρκώσεις. Ο σκοπός και στους δύο δρόμους είναι ο ίδιος, να ακτινοβολήσει τις υψηλότερες ιδιότητες του πνευματικού στοιχείου που βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στην ψυχή. Έτσι θα πρέπει οι άνθρωποι που επιδιώκουν την πνευματική ανάπτυξη να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεθούν μπροστά στο μονοπάτι του Θεού Ώρου.

Γιατί; Επειδή ο κόσμος χρειάζεται απελπισμένα όση βοήθεια μπορεί να πάρει από τους ανθρώπους που εργάζονται με κάθε τρόπο για τη αφύπνιση της ανθρώπινης συνειδητότητας. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις πρωταρχικές αιτίες των βασάνων στον κόσμο είναι λίγοι και διασκορπισμένοι, και οι οπαδοί τους πρέπει να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα αβέβαια βήματα προς τον δρόμο του Θεού Ώρου?

Αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη για τη ζωή μας και προσπαθώντας να αυτοεξελιχθούμε αντί να αφήνουμε τις εξωτερικές συνθήκες να κατευθύνουν την ζωή μας.

 (*) Η Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ αναφέρει στη "Μυστική Δοξασία" Vol. II, 64: "Οι ΦΛΟΓΕΣ, ή "Πυρά", συμβολίζουν το Πνεύμα, ή το αρσενικό στοιχείο, και το "Νερό" συμβολίζει την ύλη ή το αντίθετο στοιχείο. 

Πηγή: Theosophy-Θεοσοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...